Nieuwsbrief April 2022

De nieuwsbrief van april ligt voor u klaar. In deze nieuwsbrief vindt u nieuws over SKL, een uitgelichte opleiding van onze partner Allanta en kijken we naar een artikel over duurzaamheid.

Veel leesplezier!


De Q in Duurzaamheid

Nieuwsbrief SKL April 2022

Beste lezer,                                                                                             
Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief van april 2022. We hebben het moment bereikt dat we weer live bijeenkomsten mogen organiseren en dat gaan we ook zeker doen. Met deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van nieuwtjes rondom SKL. In het bijzonder mogen we de nieuwe SKL-app presenteren en de opstart van de werkgroep Food. 
 Bijeenkomst vrijdag (15 april): Kwaliteit en Duurzaamheid; werken vanuit de bedoeling – Thom Verheggen – Schrijf je nog snel in!
Terugblik bijeenkomst (21 januari en 4 maart): Circulaire Transitie – Danielle Twardy & Let’s Connect- SKL app
 Start werkgroep food: Voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur
SKL-app
Opleiding Allanta: 8D-probleemoplossende techniek
Limburgse Circulaire Innovatie top 20

Laat u inspireren om te kunnen excelleren en hopelijk ontmoeten we elkaar op 15 april in de Merode! Veel leesplezier!       

Vooruitblik volgende bijeenkomst (a.s. vrijdag)
Kwaliteit en duurzaamheid; werken vanuit de bedoeling

Op 15 april staat de volgende fysieke bijeenkomst op de planning met Thom Verheggen. Thom neemt ons mee in werken vanuit de bedoeling. De bedoeling van goede kwaliteit leveren enerzijds, maar anderzijds ook vanuit de duurzaamheidsgedachte om te kunnen overleven op de lange termijn. Welke rol kan de kwaliteitsmanager hierin spelen en kan hij zich overbodig maken.

Kortom een boeiende interactieve workshop waarbij Thom zal putten uit zijn eigen werk ´Ontmanagen voor managers´ en de werken van Wouter Hart, ´Verdraaide organisaties´ en ´Anders vasthouden´.

AGENDA
13.00 uur Ontvangst deelnemers
13.30 uur opening door Chretien Haenen (voorzitter SKL)
13.40 uur Interactieve workshop deel 1 door Thom Verheggen
15.00 uur Pauze
15.30 uur Interactieve workshop deel 2 door Thom Verheggen
16.50 uur Afsluiting
17.00 uur Borrel aan de bar

Aanmelden via de link of via de SKL-app: https://skl.webinargeek.com/kwaliteit-en-duurzamaheid-werken-vanuit-de-bedoeling-thom-verheggen 

Terugblikken SKL-bijeenkomsten

Circulaire economie- Danielle Twardy

Op 21 januari nam Danielle Twardy-Duisters ons mee met een inspirerend verhaal over de circulaire transitie. Duurzaamheid begint bij circulair denken door de hele keten heen. Het draait om de betekenis economie waarin bedrijven meervoudige waarde creëren en niet alleen maar ‘aandeelhouderswaarde’. Het business model vandaag de dag moet een maatschappelijke impact genereren. Vele organisaties zijn bezig met de draai te maken naar duurzaamheid, sommige voor de schijn, maar steeds meer ook vanuit hun intrinsieke motivatie, door circulair te denken bij het ontwerpen van hun processen.

Deze bijeenkomst heeft de deelnemers handvaten geboden en aan het denken gezet. Reacties van deelnemers waren onder andere: ‘circulair is hot’ en ‘niet meedoen zou geen optie meer mogen zijn’.

 

Let’s connect – SKL-app

Eindelijk was er weer eens een fysieke netwerkbijeenkomst op onze vaste, vertrouwde locatie De Merode, voor een gezellige middag met actuele onderwerpen.

De eerste kennismaking met onze nieuwe, eigen communicatie-app van Bundeling stond centraal. Na een live-demo van de app kon iedereen aan de slag. Onze verwachting is dat deze app de communicatie tussen leden gaat verbeteren. Het is een beloftevolle uitdaging om de app zo goed mogelijk in te zetten.

Vervolgens zijn we verder ingegaan op ons jaarthema Duurzaamheid en SDGs en hoe je daar zelf in jouw bedrijf/instelling een begin mee zou willen maken aan de hand van indicatoren.

_______________________________________________________________

Start werkgroep food binnen SKL

Binnen de SKL wordt samen met KTBA een werkgroep food opgericht, die vier keer per jaar voorafgaand aan de reguliere SKL bijeenkomsten bij elkaar komt. De focus ligt op kwaliteits-verantwoordelijken uit de voedingsmiddelen industrie en aanverwante branches. Vakgenoten ontmoeten, inspirerende sessie volgen en de kennis benutten om verder te excelleren binnen uw organisatie. Daar staat SKL voor.
 
15 April start de werkgroep Food. Het doel van de werkgroep food is om kennis in de regio te delen binnen de food sector, een regionaal platform te bieden om te sparren en discussiëren over actuele thema’s.
 
Graag nodigen wij u bij deze uit om met de werkgroep Food van SKL een interessante bijeenkomst bij te wonen. We zijn met een select gezelschap die allen een link hebben met de voedingsindustrie, zo kunnen we onze ervaringen nog beter delen.
 
 
PROGRAMMA
Voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur is tegenwoordig een hot topic. Er is steeds meer aandacht voor het gedrag van medewerkers en de invloed die dat gedrag heeft op kwaliteit en voedselveiligheid.
 
In een ronde tafel setting gaan we vanuit de wettelijke en klant-eisen onderzoeken hoe we de cultuur binnen een organisatie kunnen beïnvloeden en verbeteren. We delen onze ervaringen en sparren over vraagstukken, zodat je naar huis gaat met concrete handvatten om met voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur (verder) aan de slag te gaan.

Inschrijven via de volgende linkhttps://skl.webinargeek.com/werkgroep-food-skl-kwaliteit-en-voedselveiligheidscultuur-1
 

SKL-app

Met trots presenteren wij u in samenwerking met Bundeling® de nieuwe app. De app verbindt leden 365 dagen per jaar en brengt u via een mobiel platform dichter bij elkaar.

We zijn ervan overtuigd dat de app u een extra verdiepingsslag zal geven. Wij kijken er naar uit om de app samen met u ten volste te benutten.

Heeft u de app nog niet geïnstalleerd!? Doe dat dan snel!

Opleiding Allanta:
8D-probleemoplossende technieken

In het kader van de samenwerking tussen SKL en Allanta lichten we wederom een opleiding uit van Allanta. SKL-leden volgen opleidingen bij Allanta aan hetzelfde Allanta-ledentarief zoals vermeld op de desbetreffende webfiche. In deze nieuwsbrief is de opleiding 8D- probleemoplossende technieken aan de beurt.

8D is een kwaliteitstechniek waarmee je gestructureerd terugkomende afwijkingen in processen opspoort. Elke organisatie ondervindt wel eens technische knelpunten, interne afwijkingen, capaciteitsproblemen, maar ook klachten en kwaliteitsproblemen. In deze opleiding leer je in 8 stappen problemen definiëren, analyseren en ga je doelgericht opzoek naar de grondoorzaak. Deze gedefinieerde grondige aanpak maakt van 8D een alomvattend en efficiënt instrument in continue verbeteren.

Kijk voor meer informatie op de opleidingspagina van Allanta.

_______________________________________________________________

Limburgse Circulaire Innovatie top 20 
Op vrijdag 11 februari vond de finale plaats van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 20. De Limburgse Circulaire Innovatie top 20 is een initiatief van de Limburgse Werkgevers Vereniging, in samenwerking met LIOF, Provincie Limburg en Rabobank. Het doel is om te laten zien wat de regio Limburg te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties. Expertisemanager Duurzaamheid en Innovatie Sonja Demandt wil met dit initiatief innovaties op de kaart zetten, ze structureel in beeld houden en elkaar inspireren.

Op de finaledag presenteerde de beste vijf hun innovatie aan de hand van een korte pitch. De winnaars van deze dag waren Looop en Cooloo. De winnaar van de juryprijs was Cooloo, het bedrijf ontwikkelt en produceert duurzame meubeltechnieken en materialen op basis van lokale afvalstromen en circulaire strategieën. Cooloo won een bedrag van €3.000,-.

De publieksprijs van €1.000,- ging naar Looop. Looop houdt zich bezig met het opwaarderen van organische co-productie afkomstig uit de levensmiddelen en fermentatie industrie.

Volgend jaar zal dit evenement wederom plaatsvinden in dezelfde periode als dit jaar. Heeft u of uw bedrijf een circulair innovatief idee? Meld deze dan aan via de website.

Neem een kijkje op de website van Limburgse Circulaire Innovatie voor informatie of voor het terugkijken van de finale!

Agenda 

In deze rubriek worden geplande bijeenkomsten van SKL, maar ook van andere Nederlandse kwaliteitskringen getoond. Zo bent u altijd op de hoogte van aankomende activiteiten. 
Voor de activiteiten van andere Nederlandse kwaliteitskringen vindt u informatie op: https://www.kwaliteitskringtwente.nl/index.mchil?id=1300

Ontmoeten – Inspireren – Excelleren

Website

LinkedIn

Facebook

Nieuwsbrief gemaakt door Brian Haenen – Bestuurslid SKL

Copyright © 2022 SKL 
All rights reserved.

Ons E-mail adres is:
kwaliteitskring.skl@gmail.com

You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*