SKL –bezoek aan Brand Bierbrouwerij

25 november 2014!

Wie Brand zegt, denkt aan Bier en dat mag in een regio waar men al zo lang trots is op een (h-)eerlijk product!

Toch stond het bedrijfsbezoek van SKL aan Brand Bierbrouwerij niet in het teken van de bekende, traditionele brouwerijexcursie. Meer in het bijzonder stonden de thema’s TPM (Total Productive Manufacturing) en Voedselveiligheid / HACCP op de agenda.

1

Voor de context: de historie van de brouwerij gaat terug tot 1340; de naam Brand is pas sedert 1871 hieraan verbonden. Na de overname, in 1989 door Heineken, werd fors geïnvesteerd in gebouwen en productiecapaciteit met bijv. in 1996 de installatie van een nieuwe flessenvulmachine waar 80.000 flesjes per uur kunnen worden afgevuld. Met een maximale productiecapaciteit van 850.000 hl/jaar behoort Brand nog steeds tot de kleinere brouwerijen. Ter geruststelling van velen, in Wijlre wordt nog steeds volgens het eeuwenoude Brand brouwrecept geproduceerd!

TPM / Total Productive Manufacturing

Voor een gezelschap van 18 leden van SKL deed Frans van Hoof, QESH manager van Brand, uitvoerig uit de doeken waar en op welke terreinen Brand, onder de vleugels van moedermij. Heineken verdere professionaliseringsslagen maakt. Bij het Heineken concern, met wereldwijd 140 brouwerijen, staan met name veiligheid, reductie van verliezen en kwaliteit hoog in het vaandel. Met TPM heeft men een methodiek omarmd die zich binnen de hele voortbrengingsketen vooral richt op die aspecten die van invloed zijn op een probleemloze afloop van de productie. Het is geen denkwijze, zoals bij TQM, maar het is heel concreet gericht op de dagelijkse operationele praktijk. Iedereen binnen het bedrijf is hierbij betrokken. De aanpak werpt inmiddels zijn vruchten af en men is bijzonder trots op de behaalde resultaten.

2

Voedselveiligheid / HACCP

Een ander, niet minder belangrijk, thema voor Brand is HACCP. Het sinds 14 december 1995 in de warenwet opgenomen systeem, moet de consument beschermen tegen mogelijk letsel bij het consumeren van een product. Voor Brand betekent dit niet alleen dat het bier niet gecontamineerd mag zijn, met als gevolg een uitgebreide controle op alle grond- en hulpstoffen, maar dat ook de verpakking smetteloos moet zijn. In investeringszin betekent dat nogal wat voor een vullijn waar 80.000 flessen per uur gewassen, gecontroleerd en gevuld worden.

Kortom, uitdagingen te over voor een klein team van gedreven specialisten dat er over moet waken dat de consument een (h-)eerlijk product gepresenteerd krijgt.

3

Een team ook, dat ervoor zorgdraagt dat Brand de regelmatige audits, op bedrijfsniveau in Wijlre, voor ISO 9001; GMP+, HACCP / FSSC 22000 (Food Safety System Certfication) e.d. met glans doorstaat.

Afsluiting

Het moge duidelijk zijn dat ook een exposé over TPM en voedselveiligheid bij Brand traditiegetrouw wordt afgesloten met een rondleiding en een bezoek aan het proeflokaal ’t Kelderke Onder het genot van een glas Brand’s Bier werd met Frans van Hoof verder gediscussieerd over het vakgebied dat ons allen verbindt: ‘Kwaliteit’!

Ger Schnackers

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes”] [imagetab width=”” height=””]http://www.skl.nl/wp-content/uploads/2015/01/4.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]http://www.skl.nl/wp-content/uploads/2015/01/5.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]http://www.skl.nl/wp-content/uploads/2015/01/6.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]http://www.skl.nl/wp-content/uploads/2015/01/71.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]http://www.skl.nl/wp-content/uploads/2015/01/81.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]http://www.skl.nl/wp-content/uploads/2015/01/92.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]http://www.skl.nl/wp-content/uploads/2015/01/10.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]http://www.skl.nl/wp-content/uploads/2015/01/111.jpg[/imagetab] [/tabs]