SKL Nieuwjaarsbijeenkomst 15-1-2016

Het thema van deze nieuwjaarsbijeenkomst was 3D-printen onder het motto “ een nieuwe revolutie van makers en uitvinders” .

3D-printen (= driedimensionaal printen) maakt momenteel een ontwikkeling door die de laatste tijd sterk in de belangstelling staat en bij velen tot de verbeelding spreekt.

De middag werd verzorgd door Remco Liefting en Jos Kok die drie jaar geleden gestart zijn met het 3Dkanjers initiatief. Het doel van dit initiatief is om kinderen al op jonge leeftijd op een speelse manier kennis te laten maken met de maak-techniek. Iets ontwerpen en dat vervolgens zelf maken is dé methode om zowel kinderen als volwassenen enthousiast te krijgen voor techniek.

Beide heren gingen zeer voortvarend van start en onderbouwden hun verhaal met twee ter plekke opgestelde en in werking zijnde 3D-printers. Zie onderstaande foto.

3D printer
3D printer

Er werd verteld over de geschiedenis van 3D-printen, waar men momenteel staat en wat de toekomstverwachtingen zijn. Deze laatste zijn groot, zeer groot zelfs.

De techniek is al zo’n 25 jaar bekend en komt voort uit de zgn. Rapid Prototyping. Bij bepaalde bedrijven wilde men korte trajecten hebben voor ontwerp en het maken van een prototype. Dit leidde tot de eerste 3D-printers. Door betere printers en betere software is het 3D-printen verder ontwikkeld tot het huidige niveau. En dit zal verder gaan met andere materialen, nog betere printers en software, andere dimensies etc.

In de toekomst zullen daardoor bestaande businessmodellen omver worden gegooid. In plaats van iets ontwerpen, produceren en het verspreiden van de eindproducten middels transport wordt het namelijk mogelijk iets te ontwerpen en dat vervolgens te produceren op de plek waar het ook nodig is.

Uiteraard ligt hier ook een link met kwaliteitsbeheersing en borging.

Een eenvoudige 3D-printer is al te koop voor een bedrag minder dan € 1000,- en de software is open source. Kortom voor relatief weinig geld kan iedereen zelf aan de slag met ontwerpen en vervolgens zijn eigen ontwerp 3D-printen.

Na de korte pauze waarin mogelijkheid tot netwerken en discussie rondom het thema gegeven werd, gingen de heren verder met hun enthousiaste verhaal. Het thema werd nu toegespitst op de aanpak die gehanteerd wordt op de basisscholen. Hierbij worden zowel de leerlingen als de leerkrachten geconfronteerd met de dagelijkse werkelijkheid van techniek: niet alles verloopt zoals gepland. De printers worden namelijk geleverd als bouwpakket met een Engelstalige handleiding. Vreemd genoeg lijken de leerkrachten hier nerveuzer van te worden dan de scholieren. 3Dkanjers hanteert hier echter de aanpak zoals kinderen die bij spellen als ‘mindcraft’ hanteren: zelf uitvinden, ervaren, kennis delen en samenwerken. Als uiteindelijk de printer al dan niet met wat hulp is opgebouwd, komt het project in fase 2: het gebruik op basis van bestaande ontwerpen. Remco toont ontwerpen op internet en vertelt op een zeer prettige manier over het selectiegedrag van scholieren. Het project op de basisschool gaat vervolgens over tot de laatste fase waarin 3D kanjers actief betrokken is: het ontwerpen. Hierbij wordt gezocht naar samenwerkingen met partners die vraagstukken tot oplossingen laten groeien. Voorbeelden zijn het design van brillen of onderdelen van landbouwvoertuigen.

De samenwerking gaat echter ook verder nadat 3Dkanjers met hun experience de scholen verlaten hebben. Als deelnemende school wordt je opgenomen in een community waarin kennis gedeeld wordt en nieuwe ontwikkelingen beschikbaar gesteld worden.

Het project 3Dkanjers loopt momenteel voortvarend. Zo’n 250 scholen participeren momenteel al in het project. Remco en Jos zijn dan ook druk bezig om partners te zoeken die dit verder mee willen uitbouwen. Zeker in Limburg is hierbij nog veel winst te behalen. Slechts een beperkt aantal scholen in Limburg zijn actief met de experience en de heren vragen dan ook aan de deelnemende SKL leden om mogelijke initiatieven met hen te delen.

Tijdens de afsluiting maakt onze voorzitter Chrétien Haenen dan ook direct gebruik van het moment door de heren te vragen een nieuw “bedankbeeldje” voor SKL te laten ontwerpen. Omdat de huidige voorraad langzaam op dreigt te raken, zou het fijn zijn om in toekomst deze ook zelf te kunnen printen.

Al met al een zeer prettige bijeenkomst met een onderwerp dat afwijkt van de gebruikelijke onderwerpen zoals we die bij SKL gewend zijn. Gekeken vanuit de “K” in SKL, had de kwaliteit wellicht wat meer belicht kunnen worden, maar het kennismaken met nieuwe technologie die alles, inclusief de kwaliteitservaring zal gaan veranderen, was zeer zeker de moeite waard. Think different op allerlei vlakken was vandaag de rode draad.

Gerard Rutten en Georg Moulen

presentatie 3D printen
presentatie 3D printen
Naborrelen
Naborrelen