Kwaliteitskring SKL te gast op Zuyd Perron Circulair in Weert



In de verte verschijnt de gele neus van een NS-trein en de geur van coffee to-go met een croissantje hangt in de lucht. De leden van SKL waren op vrijdag 3 maart op een bijzondere en unieke plek samengekomen: in een voormalige wachtruimte van het NS-station in Weert. Op 9 februari, tijdens de Week van de Circulaire Economie, was hier de opening van het zogeheten circulaire living lab ‘Zuyd Circulair Perron Weert’. Het is een plek waar alles om circulariteit draait.

Studenten, ondernemers, gemeenten en kennisinstellingen worden bij Zuyd Circulair Perron Weert bewust gemaakt van en enthousiast gemaakt voor een circulaire samenleving. Ondernemers, groot en klein, zoeken het lab op voor bewustwordingssessies en advies rondom hun circulaire ambitie en visie en kunnen er met een circulair vraagstuk terecht. Daarnaast is er ruimte voor exposities, workshops en voorlichtingen. Bij Zuyd Circulair Perron Weert is dus van alles mogelijk, als het maar op circulair gebied is. Aangezien Zuyd Perron Circulair Weert een leerzame en innovatieve omgeving voor studenten wil zijn en de initiatiefnemers overtuigd zijn van het feit dat de nieuwe generatie het verschil kan maken, worden alle activiteiten binnen het lab in samenwerking met studenten gedaan.

Presentatie

Het ontstaan van dit concept is met name te danken aan Danielle Twardy, senior onderzoeker circulaire economie voor het lectoraat Innovatief Ondernemen bij Zuyd Hogeschool. Het eerste gedeelte van de middag werd dan ook door Danielle zelf ingevuld met een informerende presentatie over het ontstaan en het doel van Zuyd Circulair Perron Weert. Haar verhaal over circulariteit werd ondersteund door verschillende creaties die overal in de ruimte te vinden waren. Deze creatieve werken van producten die normaal gesproken in de vuilnisbak zouden verdwijnen, zijn gemaakt door Maastrichtse studenten van de opleiding Fine Arts and Design. Een wijnrek gemaakt van oude LP’s, een gordijn van oude lenzenpotjes en een zitzak gemaakt van plastic afval zijn een greep uit de creaties die te zien waren.



Gedurende het tweede gedeelte van de middag wist Roy van de Moosdijk, merkdenker en oprichter van Just Rocket Science, middels een presentatie op een bevlogen manier inzicht te geven in hoe circulariteit aan een merk gekoppeld kan worden. Interessante en nieuwe begrippen passeerden de revue en het werd al snel duidelijk dat een circulaire economie een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Geen enkele organisatie kan het alleen, iedereen zal zijn steentje bij moeten dragen. Roy gaf hierbij duidelijk aan dat juist de organisaties die vooroplopen zich moeten laten zien. Op die manier kunnen anderen geïnspireerd worden. Om het onderwerp direct in de praktijk toe te passen, kregen alle aanwezigen tot slot de kans om te vertellen in hoeverre duurzaamheid binnen het bedrijf waarin zij werkzaam zijn, toegepast wordt.

Vanuit de leden van SKL klonken enthousiaste geluiden en eenieder was voorzien van stof tot nadenken; een geslaagde middag was een feit. Danielle wordt als gastvrouw hartelijk bedankt voor het verzorgen van een goed georganiseerde en inspirerende middag.

Ontmoeten, inspireren en excelleren stond met deze twee bijeenkomsten weer hoog in het vaandel bij SKL. Heeft u interesse om ook een keer deel te nemen aan een kwaliteitskring bijeenkomst, laat het ons weten. Voor meer informatie, ga naar www.skl.nl.

Bron: Noord Limburg Business Magazine