Terugblik SKL-nieuwjaarsbijeenkomst – GAIA ZOO

Vrijdag 20 Januari stond in het teken van een bedrijfsbezoek aan GAIA Zoo in Kerkrade, mainstream thema: MVO en duurzaamheid.

Helaas waren de weersomstandigheden ons niet gunstig gezind, vanwege extreme sneeuwbuien waren in totaal 12 deelnemers van de oorspronkelijk aangemelde 29 mensen in staat de reis naar Kerkrade zonder kleerscheuren te voltooien.

Lunch

Na een smakelijke lunch konden de deelnemers zich gaan opmaken voor een interessante en leerrijke middag, geleid door Hoofd Educatie & Natuurbehoud bij GaiaZoo, Hanneke de Boer.

GAIAZoo is geen dierentuin

Hanneke wist in een uitermate boeiende, inspirerende en bevlogen presentatie een prachtig beeld te schetsen van de weg die GaiaZoo door de jaren heeft afgelegd om te komen tot het zeer vooruitstrevend bedrijf op het vlak van duurzaamheid dat men vandaag de dag is.

Het is gewoon indrukwekkend om te zien hoe duurzaamheid inmiddels tot in alle genen van deze organisatie is doorgedrongen en verankert !

GAIA Zoo heeft dan ook een duidelijke Visie en Missie, de missie is zelfs voor duurzaamheid uitgebreid naar een Groene Missie:

Groene missie

GaiaZOO gelooft dat we afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen van planeet Aarde. GaiaZoo ziet het als hun taak om deze te behouden voor alle levende wezens nu en voor toekomstige generaties, waarbij duurzaamheid waar mogelijk wordt doogevoerd in de eigen bedrijfsvoering. Men wil hierbij het goede voorbeeld geven aan alle gasten. Bewustwording over de rol die bezoekers zelf spelen en hen inspireren om ook in hun eigen leven duurzame stappen te zetten is hierbij het doel.

De groene missie luidt dan ook:

Door unieke ervaringen en ontmoetingen met dier en natuur te faciliteren, kan bij onze gasten liefde en respect voor de natuur groeien. We laten zien wat wij zelf doen voor duurzaamheid en natuurbehoud. Op deze manier inspireren we onze bezoekers om de natuur te behouden en beschermen.

Duurzaamheid zit in de genen

Hoe deze groene missie in de praktijk wordt ingevuld, werd snel in al zijn facetten duidelijk, een aantal voorbeelden werden door Hanneke aangehaald:

> GaiaZoo is een moderne dierentuin met aandacht voor dier, park en bezoeker.

> Er worden geen dieren uit het wild gehaald, wordt er niet gehandeld in dieren en staat dierenwelzijn voorop.

> Om dit te realiseren doet GaiaZoo mee met diverse (internationale) management programma’s zoals EEP en EAZA.

> CO2 uitstoot verminderen door ondermeer te werken met lokale ondernemers die voorzien in het kweken van voedsel voor diverse dieren en het reduceren of helemaal weglaten van verpakkingsmaterialen.

> Er wordt geinvesteerd in natuurbehoud via projecten over de hele wereld (denk in het kader van bedreigde dieren aan herstel van leefgebied, educatie lokale bevolking, onderzoek met cameravallen etc.)

> Gebruik van duurzame materialen voor eigen gebouwen en faciliteiten op het park (denk aan waterbesparende kranen, C2C toiletpapier, werkkleding etc.)

GaiaZoo en MVO

Verder is GaiaZoo actief maatschappelijk betrokken met diverse vrijwilligers bij diverse lokale ondernemers, Stichting Radar, Social Sofa, maar ook onderwijsinstellingen als Vista & YuVerta College. Bewustwording kweken bij mensen is een doel !

Energiecrisis ?

Zeker actueel is het actieve beleid dat GaiaZoo voert om het energieverbruik structureel blijvend te reduceren, men heeft hier recent grote stappen gemaakt door ondermeer aanpassingen te maken door introductie LED verlichting, (na-) isolatie, introductie van tijdschakelaars & aanwezigheidmelders, installeren van Infrarood panelen en warmtepompen. Het monitoren van energieverbruik is geen overbodig luxe, maar een standaard activiteit met als doel ingrijpen en corrigeren indien noodzakelijk.

Al met al een inspirerende dag, GaiaZoo is voor veel van onze bedrijven een goed voorbeeld hoe duurzaamheid op een functionele en efficiente manier kan worden geintegreerd in onze bedrijfsvoering.

Ik zou zeggen: Goed voorbeeld doet volgen !