SKL bedrijfsbezoek bij het Medtronic Bakken Research Center d.d. 27-5-2016

 

SKL kijkt in de keuken bij de R&D afdeling van Medtronic BRC

Medtronic BRC

Geschreven: 27 mei 2016 – door John Franken & René Gelders

Stichting Kwaliteit Limburg was vrijdagmiddag 27 mei 2016 te gast bij Medtronic Bakken Research Center (BRC) te Maastricht.

Als lid van SKL kom je nog eens ergens! Behalve dat er jaarlijks een aantal bijeenkomsten worden georganiseerd met sprekers, workshops en andere activiteiten, staat een SKL – jaar ook garant voor een aantal werkbezoeken bij bedrijven. Het BRC was dit keer aan de beurt. De aftrap vond plaats bij de Maastricht School of Management waar een aantal presentaties gehouden werd. BRC Quality Manager Robert Steijvers nam ons mee in een stukje introductie van Medtronic. In 1949 waren het Earl Bakken en zijn zwager die in een garage medische apparatuur repareerden voor het plaatselijke ziekenhuis. In 1949 werd het bedrijf Medtronic door hen opgericht. Het was de ontwikkeling van de pacemaker die voor het bedrijf de basis is voor een grote innovatieve groei die van Medtronic de wereld marktleider heeft gemaakt in Medical Devices anno 2016. Het enorme scala aan medische toepassingen en therapieën die door Medtronic ontwikkeld worden leveren een grote bijdrage aan medische zorg wereldwijd. Een aantal Medtronic producten zijn ondermeer: pacemakers, neurostimulatoren, hartkleppen, stents en eigenlijk nog veel meer. De missie van het bedrijf luidt dan ook: Het verlichten van pijn, het herstellen van gezondheid en het verlengen van leven. Elke 2 seconden wordt er een patiënt wereldwijd geholpen door een product van dit 85.000 medewerkers tellende bedrijf Medtronic. Zo’n 1.6 miljard dollar vindt jaarlijks zijn weg naar Research & Development en zo komen we terecht bij het Bakken Research Center te Maastricht.

SKL lid René Gelders is werkzaam binnen QA Engineering van BRC. Hij gaat verder in op de groei van het bedrijf en de huidige organisatie. Er werken nu zo’n 300 medewerkers met meer dan 30 nationaliteiten. De gemiddelde leeftijd is 39 jaar en de personele samenstelling bestaat uit bijna 70 % vrouwen. De presentatie verhaalt verder over een aanbod bestaande uit commerciële producten, custom made en clinical investigational producten die door BRC worden ontwikkeld en geproduceerd. Voor de ontwikkeling van een custom made device wordt er speciaal ingegaan op (soms zeer) specifieke vragen en behoeften van bijvoorbeeld artsen. Het resultaat is specifiek “tailor made” maatwerk als oplossing. In het hele proces is Risico Management een top prioriteit. Immers, men kan zich niet veroorloven dat er fouten in producten zitten. Het Kwaliteit Management Systeem is gebaseerd op en gecertificeerd volgens de ISO 13485 standaard. Dit is de Medical Device variant van de ISO 9001. Hierbij is op te merken dat de nieuwe ISO 13485:2016 niet de High Level Structure volgt, waar in de nieuwe ISO 9001:2015 wel voor gekozen is. Vanwege soms zeer specifieke vragen uit de markt is het voor BRC verder van belang om te voldoen aan een reeks uiteenlopende standaarden, directives, regulations en diverse (internationale) wet- en regelgevingen. De positie op de markt maakt dat men zich daar waar van toepassing ook op gerichte normen oriënteert.

Sr. Engineering Manager Mark Lazeroms neemt ons mee door de product portfolio van Medtronic en BRC in het bijzonder. Praktische voorbeelden hiervan gaan de hele SKL kring rond zodat we kunnen kijken en voelen waar het bedrijf zich mee bezig houdt. Daar waar massaproductie voornamelijk vanuit de USA georganiseerd wordt, zijn specifieke maatwerktrajecten veelal het terrein van het bedrijf in Maastricht. Het bieden van specifieke maatwerkoplossingen is een specialiteit van BRC. Dit zijn vaak producten met een oplage van 2.000 stuks of kleiner.

Na de presentatie krijgen we een rondleiding door het gebouw van het Bakken Research Center. Opvallend feit is, ook tijdens de presentatie door René Gelders al aangekaart, dat een aantal jaren geleden de personeelsleden in 2 gebouwen werkzaam waren. Wegens personele groei de laatste jaren kwam een schromelijk plaatstekort vlug dichterbij. Echter, door vaste werkplekken in te wisselen voor flexibele werkplekken heeft men een behoorlijke efficiency kunnen realiseren. Eén gebouw werd afgestoten en het bestaande eigen pand werd volledig verbouwd en rigoureus anders ingedeeld. Voor elke activiteit is er een aangepaste ruimte of werkplek. Er zijn zogenaamde cockpits, kleine werkcellen waar men zich kan afzonderen, werkruimten waar iedereen kan inloggen of conferentiekamers. Er zijn zelfs kleine werkruimten waar men telefoongesprekken en conference calls kan houden met bijvoorbeeld het hoofdkantoor in Amerika of andere locaties van Medtronic wereldwijd. Thuiswerken is ook mogelijk waarbij het nemen van eigen initiatief en verantwoordelijkheid van de medewerkers centraal staat. Na de rondleiding door het bedrijf werd er gepauzeerd in de kantine onder het genot van een stukje Limburgse Vlaai.

Na de pauze nam Sr. Engineering Manager Rogier Receveur ons mee in een boeiende uiteenzetting over innovatie bij Medtronic. Een reeks initiatieven werd nader toegelicht waarin BRC samenwerkt met diverse partners in de regio. Met name de band van BRC met Maastricht in het bijzonder en met Limburg in het algemeen wordt benadrukt. In de discussie met de groep komt ook het enthousiasme van medewerkers voor dit bedrijf sterk naar boven.

Het was een aangenaam kijkje in de keuken van een bedrijf dat wereldwijd enorm veel betekent in de gezondheidszorg maar waar toch niet iedereen (of als patiënt) het bestaan en/of activiteiten kent.