Terugblik SKL bedrijfsbezoek ASML

Vrijdag 2 Juni waren we op bezoek bij ASML. Veel introductie was niet nodig want de naam ASML kon iedereen. Van oudsher bekend als het piramidevormige gebouw op de weg van Eindhoven naar Veldhoven. Inmiddels heeft dit gebouw plaatsgemaakt voor vele nieuwe gebouwen van ASML, want de groei is extreem. Overal staan dan ook bouwkranen en mannen in oranje hesjes om de veiligheid te borgen en ons de weg te wijzen naar gebouw 7 waar we moesten zijn. Ook dit was een nieuw gebouw met een eigen AH, fysiotherapeut en kapper en niet te vergeten vele verschillende restaurants waar menig restauranthouder jaloers op is. Nog los van hun chipmachines was de rondleiding over de campus en gebouw 7 al indrukwekkend genoeg. Voorlopig gaat ASML nog door met bouwen en met personeel aannemen, veel personeel aannemen want menig product moet nog gemaakt worden terwijl het al verkocht is. Ca. 40% van het personeel komt van buiten Nederland; alleen dat al is een uitdaging op zich.

We werden welkom geheten door ons eigen SKL lid Peter, één van de supplier quality managers van ASML. Dat voelde dan ook meteen vertrouwd. Nadat iedereen in de moderne ‘collegezaal’ had plaatsgenomen en de aanwezigheidslijst had afgetekend voor de Quality Points*, konden we beginnen. Peter nam ons mee in het verhaal ASML van begin tot de toekomst, in vogelvlucht. Al snel was duidelijk dat deze wereldspeler zeer uniek is. Zo uniek dat niemand in de wereld hun ‘kunstje’ kan evenaren in het maken van fotolithografiemachines voor alle grote chipfabrikanten in de wereld. Hun chipmachines bevatten een van de zwaarste lasers met peperdure spiegels erin die middels extreem ultraviolet licht chips maken door in lagen kleine stukjes tin 50.000 maal per seconde te raken. En dan spreken we over grootheden in nanometers (nm) oftewel één miljardste van een meter. Voor velen van de aanwezigen waren de getalen bijna niet te bevatten. Niet voor niets telt ASML de nodige hoogleraren en werken ze nauw samen met vele technische universiteiten. Het aantal ‘knappe koppen’, 13.000 werknemers alleen al bij Research & Development, is dan ook zeer hoog bij ASML om Moore’s Law waar te kunnen blijven maken. Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. Hierdoor betaalde we in 2005 voor 1 GB geheugen 100 dollar en in 2020 nog maar 0,10 dollar. Gelukkig maar als je bedenkt dat de nieuwere auto’s al 2 tot 3.000 chips bevatten.

Na de introductie gingen we in 2 groepen naar het Experience Center voor meer uitleg. Het productieproces kregen we natuurlijk niet te zien aangezien dit in een cleanroom plaatsvind en ‘pottenkijkers’ buiten de deur gehouden worden. Maar hun Experience Center gaf al een zeer goede indruk van hetgeen bij ASML gemaakt word. Alleen al de wand met patenten is indrukwekkend. Ook het filmpje over ASML maakte bij de deelnemers veel indruk net als de uitleg van hun machines waar we als het ware middenin stonden door de 3D bril.  Stapje voor stapje werd de kracht en de macht van ASML duidelijker voor de deelnemers. ASML moet je dan ook echt beleven om er enigszins iets van te kunnen begrijpen. Op hun website is meer informatie te vinden evenals de uitleg van de machines, maar dan wel zonder 3D bril!

Daarna nam Peter ons mee in zijn wereld van Supplier Quality want inmiddels was duidelijk dat ASML slechts het belangrijkste deel van de machine zelf maakt en de rest van toeleveranciers komt die voor de helft in de buurt zitten (Brainport regio) en deels ook op grotere afstand. De groei van ASML leid ook tot een groei van hun leveranciers of beter gezegd partners, want ASML heeft ze hard nodig en ondersteund de leveranciers dan ook op velerlei gebied. Bij een enkele cruciale leverancier word zelfs van een ‘huwelijk’ gesproken  omdat ze cruciaal zijn voor de productie. Supplier quality draait om Fist time Right, Zero Defects en Zero Repeat. Onderdelen die met de deskundigen in de Supplier Account Teams per leverancier regelmatig besproken worden.  ASML heeft namelijk geen voorraad en de machines worden in elkaar gezet bij de klant, waar een ASML team klaar staat om verder te testen en te optimaliseren want Time to Market is essentieel. Peter nam ons ook mee in de reis die ze samen met leveranciers maken om steeds beter te worden. Naast deze technische procesverbetering sloten we af met een gezamenlijke verkenning over Human Factor Awareness bij procesverbetering. Met enkele tips vanuit de deelnemers sloten we de middag af om vervolgens nog even na te praten met een drankje.   

Naast het drankje waren er ook snacks en ‘echte‘ chips om de honger te stillen voor de terugreis. Daarna was onze honger naar ASML informatie gestild en kunnen we zeggen dat we ASML beter hebben leren kennen en nu begrijpen waarom deze globale innovatieleider regelmatig in het internationale nieuws is. We danken Peter voor zijn uitnodiging en zijn trots dat we een onderneming als ASML in Nederland hebben staan. Zonder ASML geen technologisch vooruitgang!